måndag 8 april 2013

Läst i kommunbladet

Samspel och känsla är hjärtat i argentinsk tango

Det liksom ligger i luften på söndagkvällarna, förväntan och längtan till att ge sig hän i den argentinska tangon. Klackarna mot golvet och musiken startar, plötsligt befinner sig deltagarna inte i blå skolan i Gällivare, utan har förflyttats i tanken till Buenos Aires och en sjudande danskväll.
-Det är en jättespännande dans. Den handlar om stil, hållning, känsla och samspel, säger Bernt Wennström, Föreningen Tango i Gällivare.
Den argentinska tangon är en pardans som såg dagens ljus i immigrantkvarteren i Buenos Aires och Montevideo i slutet av 1800-talet. Den finns idag i de flesta länder och större städer, där det hålls kurser och finns klubbar. I Gällivare är det runt 16 personer som dansar. Föreningen har nybörjarkurser när det anmälts intresse för att börja dansa och de är alltid öppna för fler deltagare. Dansen innehåller ett spann av grundstegen är också rätt improvisatorisk.
- Man ger subtila signaler till sin danspartner och den kanske inte är superenkel att få kläm på, men i början lär man sig några grundsteg och sedan handlar det mycket om känsla. I Norr- och Västerbotten finns flertalet tangoföreningar och vi åker till varandra och dansar och har kurser emellanåt. Vi har ingen formell ledare i vår förening, utan turas om att hålla i programmen och inspireras och lär av varandra. Vi åker också tillsammans till olika städer i Europa och besöker tangoklubbar och dansar och utvecklar oss, det är otroligt socialt och blir lite av en livsstil, berättar Bernt Wennström, Tango i Gällivare.

Inga kommentarer: